You are currently viewing Amsterdam

Amsterdam

Pe cât de clișeic și redundant ar putea părea Amsterdamul pentru Europenii mai plimbați, pe atât de surprinzător l-am cunoscut eu, abia la vârsta de 30 de ani. Capitala Olandei înseamnă mult mai mult decât fum și vitrine. Chiar și pentru cel mai obosit călător, există ceva foarte special în Amsterdam. Canalele verde-măslin ale orașului și conacurile retro sunt într-adevăr frumoase, dar poate mai presus de toate, aroma cool a orașului atrage subtil, prin locuitorii săi colorați și originali, care aduc pur și simplu magie și lipici locului. 

În secolul al XVII-lea, Amsterdam a crescut ca un oraș comercial, flota sa transportând mărfuri în fiecare colț al globului. Aceasta a fost epoca de aur, epoca lui Rembrandt și a lui Frans Hals, și a fost martorul construcției unor conace fine, care a rămas o caracteristică inconfundabilă a orașului. 

 

Anii ’60 au adus o schimbare majoră, iar Amsterdam a găsit atunci o nouă voce contra-culturală, devenind o zonă fierbinte a acțiunii hippy și a tot ceea ce a implicat ea, cu muzica trubadurilor și a celor îndrăgostiri de dragoste. ”The Amsterdammers” au fost energizați, iar mișcarea hippy a infuzat orașul cu un spirit aventuros care supraviețuiește și astăzi. El se reflectă într-un șir de evenimente culturale, cum ar fi Pride and King’s Day, un pluton de galerii de artă și fotografie inventivă și un simț ironic pentru design, de la periuțele de dinți de designer la un magazin de prezervative de specialitate, care reușește să provoace imaginația tuturor. 

Amsterdam are o scenă de artă contemporană interesantă, incitantă și foarte internațională. Orașul se mândrește cu vitrina Muzeului Stedelijk, care poate arăta ca o cadă uriașă din exterior, iar expozițiile sale temporare sunt atât avangardiste, cât și foarte apreciate. Amsterdam este, de asemenea, binecuvântat cu două muzee de fotografie de top, Huis Marseille și Foam, un hipster hang-out foarte popular printre tinerii creatori. 

Deși nu te-ai aștepta ca Amsterdam să fie un oraș plin de natură, el te va surprinde cu parcuri verzi în care să-ți tragi sufletul. Iar alt mare bonus este că acest lucru îl face perfect pentru mersul pe bicicletă și asta este exact ceea ce fac oamenii din oraș, cu miile. Indiferent că-ți dorești să-nchiriezi o bicicletă sau doar să o fotografiezi, ai de ales între sute de variante cool, vintage, mai copilăroase sau mai profesioniste, dar cel mai important este că nu trebuie să fii un ciclist avansat ca să te simți safe pe două roți în capitala Olandei. 

Iar ca să revenim la viața de noapte, la fum și la vitrine, ele par să fie, cel puțin pentru mine, cireașa de pe tort și nu tortul în sine. Chiar dacă ai ajuns aici cu scopul de a fuma legal sau a te bucura de sex liber și lipsit deprejudecăți, vei ajunge de fapt să-ți îngădui multe alte plăceri nebănuite. Brânzeturile, deserturile, clătitele, saboții de lemn, evenimentele, arhitectura orașului, tinerii cool și canalele prietenoase, îți vor focusa lentilele mult mai des decât orice alte atracții plănuite inițial. 

Dar ca toate să se împletească într-un album de wekeend memorabil, nu uita să mai lași camera jos și să trăiești prezentul.

Lasă un răspuns

Amsterdam